Vuoden ensimmäinen neljännes on nyt takanapäin ja rahaston alkuvuoden tuotto oli reilut 26 %. Alkuvuoden parhaiten tuottanut salkkuosake oli Nvidia (noin +80 %) ja huonointen tuottanut oli Tesla (noin -30 %).
Nvidia ja Tesla ovat sattumoisin myös salkun kaksi suurinta yhtiötä. Nvidian markkina-arvo on noin 2.000 miljardia ja Teslan markkina-arvo on noin 500 miljardia. Rahaston salkkuyhtiöiden markkina-arvon mediaani on noin 70 miljardia, eli huomattavasti Nvidiaa ja Teslaa pienempi. Vertailun vuoksi voisi mainita, että Helsingin pörssin suurimman yhtiön (Nordea) markkina-arvo on noin 40 miljardia. Tätä kirjoittaessa Nvidia on markkina-arvossa mitattuna planeetan kolmanneksi suurin pörssiyhtiö ja Tesla on sijalla 14.
Se, että jättimäisten yhtiöiden osakekurssit nousevat ja laskevat näin rajusti on aika poikkeuksellista ja tämä on oiva tilaisuus muutaman käytännön esimerkin avulla avata sitä, miten Asilo Argon ”supertähtiyhtiöt” poikkeavat “normaaleista” yhtiöistä. Tyypillisesti suurten yhtiöiden kasvuvauhti hiipuu. Sen sijaan isotkin supertähtiyhtiöt pystyvät (ainakin välillä) uhmaamaan painovoimaa; Nvidian liikevaihdon kasvu oli hätkähdyttävät 126 % (mikä osittain selittää loistavan kurssikehityksen). Tyypillisesti suurten yhtiöiden osakekurssit ovat suhteellisen vakaita. Sen sijaan isojenkin supertähtiyhtiöiden osakkeiden kurssit ovat volatiileja, t.s. ne ”heiluvat” keskimääräistä rajummin (molempiin suuntiin). Nvidian kurssi on vuodessa noussut yli 200 %. Teslan kurssi laski syksyn 2021 huipusta loppuvuoden 2022 aallonpohjalle noin 75 %. (Huom. rahaston salkkuun Tesla hankittiin vuoden 2023 alussa).
Mitä tästä opimme? Ainakin sen, että valitettavasti kakkua ei voi sekä syödä ja säästää; jos haluaa nauttia supertähtiyhtiöiden kovasta tuottopotentiaalista niin on pakko hyväksyä, että matka saattaa olla kuoppainen.