SALKUNHOITAJAN KOMMENTIT
Sijoitusfilosofiamme rakentuu muutamalle keskeiselle olettamalle siitä, miten maailma toimii. Yksi olettama on, että maailma muuttuu yhä kiihtyvällä vauhdilla. Muutostahtia voi mitata esimerkiksi ns. tuotediffuusiolla, eli mittaamalla sitä, miten nopeasti uusia tuotteita tai palveluita otetaan käyttöön. Kesti reilut 70 vuotta siitä, kun puhelin keksittiin siihen, että puolella Yhdysvaltalaisilla kotitalouksilla oli puhelin. Uber -taksipalvelulta kesti 70 kuukautta saavuttaa 100 miljoonaa käyttäjää. Spotify -suoratoistopalvelulta saman käyttäjämäärän saavuttaminen kesti 55 kuukautta, ja Instagram -somepalvelulta 30 kuukautta. Tekoälysovellus ChatGPT saavutti vastaavan virstanpylvään kahdessa kuukaudessa.
Ilmassa on nyt hypeä ja tekoäly tuo mukanaan muutoksia, mutta vauhdistaan huolimatta tämäkin prosessi tulee ottamaan oman aikansa. Tulevaisuudentutkija Roy Amaran (1925-2007) kehittämän Amaran lain mukaan uuden teknologian vaikutus tyypillisesti yliarvioidaan lyhyellä aikavälillä mutta aliarvioidaan pitkällä aikavälillä. Käytännön esimerkki Amaran laista on vuosituhanteenvaihteen teknohuuma, jolloin iso osa sijoittajista uskoi, että uuden internetin myötä koko maailma menee uusiksi muutaman vuoden sisällä. Kun näin ei sitten tapahtunutkaan niin kupla puhkesi. Nyt, kaksi vuosikymmentä myöhemmin, maailma on kuitenkin monin paikoin muuttunut enemmän, kuin huuman aikaiset villeimmät visionäärit uskalsivat (tai pystyivät!) kuvitellakaan.
Salkussamme on monta yhtiötä, jotka suoraan tai epäsuoraan tuottavat tai hyödyntävät tekoälyä. Esimerkkeinä mainittakoon Nvidia (sirut), Taiwan Semiconductor (sirunvalmistus), ASML (sirunvalmistuslaitteet) ja Tesla (itseohjautuvat autot).